Suid Afrika Mayebuye!
Suid Afrika Mayebuye!
Pretoria, 22-01-2011. Temp: 30 graden. Weer: half bewolkt met af en toe tropische regenbuien.
Vanaf het moment dat ik terugkwam van wintersport tot aan het vliegveld heb ik in een soort van roes geleefd, elke dag was ik er mee bezig. Nu ik hier zit heb ik nog steeds niet erg het idee dat ik ergens anders ben.
We zitten in een appartementen complex dat het tegenovergestelde is van wat veel mensen in Nederland hadden verwacht: NEE we zitten niet in een township ergens in een
hutje zonder water/internet en een golfplaten dak boven ons hoofd. We zitten in een appartementencomplex incl. zwembad waar veel buitenlandse (backpackers) langs komen voor een paar dagen of paar
maanden. Er zijn dus altijd mensen aanwezig van verschillende landen.
Daarnaast hoeven we niet af te wassen of voor het ontbijt te zorgen want dat wordt ook hier geregeld door de dienstmeisjes. Zie foto’s voor een indruk..
Toen we zaterdag aankwamen in Jo-burg werden we opgepikt door Agnes Huiskant, onze contactpersoon in Zuid afrika. We reden over een 5baans snelweg naar Pretoria en wat het eerst opvalt is dat je links moet rijden, en dat auto’s rechts EN links mogen inhalen. Handig!. Indien je word aangehouden door de politie wegens te hoge snelheid , geef je je rijbewijs + 100 rand(10 euro) en je boete is kwijtgescholden. Ook wel the bribe police genoemd. Ook handig!. Daarnaast steken er op de snelweg weleens mensen over, dat blijkt hier normaal te zijn.
Verder hebben we die vrijdag nog een deel van de stad verkent, en hebben we nieuwe telefoonnummers gekregen. Mijn nummer wat ik gebruik in Zuid Afrika is het volgende: 0719714027.
Pretoria 23-01-2011
Gisteren morgen moesten we om 6 uur opstaan omdat we naar de boere markt gingen. Dit is
een markt waar ze echt alles verkopen en die vooral bestemd is voor de afrikaners. Dit zijn de blanke mensen die Afrikaans spreken. Dit is een soort van mix tussen Nederlands/Engels/Frans en Duits.
Op deze markt kon je naast kruiden etc. ook puppies kopen.
Wat mij opvalt aan de bevolking hier, is dat ze heel erg open zijn naar andere mensen toe. Ze beginnen gewoon gesprekken met mensen die ze totaal niet kennen, waarmee ze vervolgens minimaal een kwartier kunnen praten. Mensen zijn hier heel relaxt en hebben alle tijd.
’s Middags zijn we door meerdere delen van de stad gereden.Eerst zijn we naar het union building geweest , waar je een super mooi uitzicht hebt op de stad. Daarnaast reden er toeterende auto’s rond van het ANC (African National Congress, de partij van Nelson Mandela).
Zo zijn we ook in de arme (vooral zwarte) gedeeltes van de stad gereden. Als je hier rijdt moet je altijd zorgen dat je je deuren hebt afgesloten, en je ramen een klein
beetje open. Als je de ramen dicht laat kunnen ze sneller een ruit inslaan.
Deze wijken leven echt. Mensen verkopen hun spullen op straat, of zitten op hun verranda’s . Overal ligt rotzooi en op sommige plekken wordt er Afrikaanse muziek gedraaid.
Nadat we gegeten hadden bij een soort van natuurpark: blue crane, gingen we ’s avonds stappen met wat mensen in Hatfield. Het was een soort van lounge bar waar blanke en gekleurde mensen samenkomen om te relaxen. Ik heb op die avond 200 rand uitgegeven (20 euro). Daarvan zijn we gaan uiteten en hebben we gedronken. Goedkoop dus!.
Als je je auto wil parkeren , staan er mensen te wachten met een stok +plastic zak die je naar een parkeerplaats willen begeleiden. Het is de bedoeling dat je ze achteraf 2 rand (20 cent) geeft, “omdat ze zo goed op je auto letten”. Felice en Wendy wonen 2 huizen verder op , en omdat het 2 uur ’s nachts lopen we altijd even mee. Opeens zegt Wendy: “er zit een man achter die muur daar!”. Dus wij lopen verder, blijkt het een bewaker te zijn van onze straat, die daar de hele nacht zit. Kunnen wij tenminste rustig slapen.
foto's uploaden gaat op dit moment nog niet echt goed door de slechte internet verbinding. Hopelijk kan ik deze volgende week ergens erop gooien.
Gaaf dit te leaze Huub!
Ich blief dich volge en hauwt os mer good op de hoogte mit verhoale en foto's.
Mvg,
De kompjoeter aafdeiling van Café de Naate Musj
Fijn dat je goed bent aangekome en al zo goet gewend bent. overigens, als je mij tegekomt begin ik ook altijd gewoon tege je te prate en soms nog wel veel langer dan een kwatier en ik ben nieteens een Afrikaander marktkoper, dus daarvoor had je niet hoeve te gaan. maarja hier is het wel kout en regenerig en het zwembad in Roerdale is nog ummer bouwvallig. Heel veel groete, werk hard, leer veel en ben altijd vriendelijk!
Maf he die gebruiken allemaal, maar zo maak je tenminste wel nog wat mee! Jeetje overstekend wild zijn daar dus gewoon mensen ;) haha tof! Die markten lijken me echt cool en het klinkt allemaal geweldig Huubs! Enjoy en tot je volgende foto's / verhaal :D xx
Nou Huub, jij hebt het luxe man, geniet ervan er gaat niets boven een beetje comfort, logies met ontbijt of heb je ook nog halfpension? En een zwembad woh, bij die temperatuur.
Nu nog lichamen gaan kneden. Succes ermee.
Ha Huubsche,
wat good te laeze dasse ut dao good hubs. Bin waal ein bietje jaloers op dich. Zoget zouw ich uwaal geer hebbe wille mitmake.
Du wits ut hè Huub: hawt dich br........f , wa...!!!
Adieë wa en de grus van
ut Jonnie en d'r Gène
Probeer de resloutie van je foto's te verkleinen voordat je ze upload.
Met kleinere bestanden gaat het misschien wel.
In ieder geval wel sneller.
man wat weurs doe weer good verzorgd, doe geis veur neet minder...haha...t is dich gegund.kusx
Hee Huupie, wat een volk op de 23e..jaja allemaal vrij met mistig miezelig en donker weer, höbbe nieks angers te doon..
Roerdalen aan Zee...wordt al minder. By the way, geen zwembad meer nodig, water zat Janne.
Huub, dat met die foto's is gelukt.Ik heb ze kunnen doorsturen..Hèhh.
Ben benieuwd naar de foto van de dienstmeisjes, mooi donkere dames met een witte sjollik??en niets eronder aan?haha..
Huub, geniet en breng idd de dames goed naar huis..je weet maar nooit of die nachtwakers alleen waken.
sluit maar alles goed af, en neem waardevolle spullen mee in bed..haha ik weer. Tot het volgende verhaal.
groet Detje
Hubsche!
Zits waal lekker doa zo te leaze!
Ich wil alvast eine puppy bestelle, dus esse dea veur mich zous wille hoale oppe mert zou ich det fijn vinge. Hoof ich neet extra doa hear ;)
xx
Ge-wel-dig!!
Als ik zo jou verhalen lees klinkt het precies als mijn belevenissen vorig jaar. Zo vreemd!
Hubje, geniet ervan, want het is geweldig!!!
Doe Mzi, Tertius en Lira veel groeten van me!
Ben benieuwd naar je volgende verhaal!
Noice Huub. Ben benieuwd naar de foto's. Doeieee!
aanvulling op de info van arie: aan alle reacties te merken is iedereen stikjaloers op je (ik incluis).ben nu al benieuwd naar je verdere belevenissen....groetjes van Christie.
Hey die huub, klinkt pot jan drie goed zeg. Als een weekendje vrij heb fiets ik eens langs, laat het je wete;). Zwembroek in de achterzak en gaan. Op naar het volgende verhaal.
Groetjes, ook aan de rest daar,
Jules.
haaaj lief klein broertje..
Toen ig vanmiddig heim kwaam, dach ig badedas te ruuke. Ig dach: ooohdjuuh huubke lik in bad te sjtinke... Mer niks is wat het lijkt :P
Hmmmzz hub de kiendjes in groep 4 donderdigmorge op sjool vertilt det ig bietje humeurig waar. en toen hub ig oetgelach det mien broertje nao afrika ging veur heeeeel lang, nog meer daag dan huur communie in mei :p booh det vonge ze toch waal lang.
Hub ich op ut digibord de wereldkaart opgezat en hub ig huur aangeweze wo nederland lik en wo zuidafrika.
Noouw der ware al drie kinjer die sjpontaan mit dich mit wouwe, want die wouwe aug tusje de wilje diere zitte.. haha
dit weekend gaon ig mit sjoerd snowboarde.. bun benuujd.
tot skype !! (hubse mig aangemeld?)
Kus
ej vent, sounds like het gooje leave!
lekker biejkleure zwummen en relaxen!
Zomervakantiefeelings?
Wat leuke foto's, ik zie Huub en de blauwe lucht.
Hee Huub!
Dat klinkt allemaal niet vervelend, zeker niet als de afwas voor je wordt gedaan terwijl je zelf in het zwembad ligt. Wel je raampje op tijd dicht draaien....!
en ik mag zeggen je blijft een heer, netjes de vrouwen in de nacht naar huis begeleiden, zeker als er enge mannen (oke bewakers) in de buurt zijn.
Halllo Huub,gisteren en vandaag was er een rondreis op tv door zuid afrika. Het was prachtig .Als ik je foto's zie lijkt het wel of je op vakantie bent ipv er te gaan werken. Geniet er van en ik blijf je volgen. grts uit een koud en regenachtig Echt.
Ha Hubsche, det kin dich waal bevalle he, dich get laote bedene en mer chille wor!! Veer gunne ut dich maak der get sjoons van, dit nump nemes dich meer aaf! Veer blieve dich volge, bun verzichtig en have fun.
groetjes Dick e Ria
Nais, klinkt goed! Fijn dat de reis goed is gegaan, maar met een Whisky cola moet dat wel! Haha!
Daarnaast een mega huis en aan je verhaal te lezen, zijn de verschillen niet ver te zoeken! Lijkt me heel apart om in zo'n luxe te leven en ook de townships in de buurt te hebben.. Apart! MAar wel een gave ervaring! Geniet ervan en profiteer maar goed van die man achter het muurtje.. alleen jammer dat je nu zelf niet meer achter het muurtje kunt staan dan! De Wendy die mee is, is dat jouw Wendy?? Anders kan het sowieso al niet natuurlijk! haha!
Alaa denne, amuseer dich! :) Joejoew, liefs San
hé sjat bösse der nog??haha
haaa !
We hubbe gister gesnowboard. Die les waar waal fijn en boete ein aantal salto's, blauwplekke, frustraties en bloopers (onger angere mit de sjoeltjeslif, zonne kabelbaandink wasse tusje de bein mosj klemme, veel sjteeds dervan aaf) zeen sjoerd en ig besjmet mit ut snowboardvirus en bun onnog aan une skijas blieve plekke. Mosj waal ein paar keer aan dich dinke. Veural waorom des stoe ut waal kins :p
liefs